פירוק חברה מרצון או שלא מרצון הוא תהליך מורכב משפטית ומעשית, הדורש התמחות מיוחדת. כמו בכל הליך מורכב, ישנן עלויות נלוות כגון אגרות דואר ואגרות פרסום ברשומות ובעיתון המחויבות בחוק. במידה ואינכם פועלים בעזרת אנשי מקצוע, קרוב לוודאי שתצטרכו לשלם גם את האגרות השנתיות שלא שולמו לרשם החברות במהלך השנים ואף קנסות על תשלומים שלא שולמו במועד. בואו נעשה סדר.
סדר סדר תרדוף
הליך של פירוק חברה בע"מ חייב להתבצע בצורה מסודרת, על פי צעדים הקבועים בחוק. כל שלב חייב להתבצע במועדו ובאופן עקבי, שלב אחרי שלב. התשלומים הכלולים בהליך חייבים גם הם להתבצע כחלק מסודר בתהליך ותוך מספר ימים נקוב מרגע סיום הצעד הקודם בהליך.
גובה העלות הכללית מושפעת כמובן מסוג הפירוק ומגודל החברה – בחברה קטנה העלויות יהיו נמוכות יותר. בהליך של פירוק חברה מרצון, תשלום האגרה השנתית לרשם החברות יכול להתבטל עד שבע שנים אחורה ובתנאי שבזמן זה לא בוצעה כל פעילות עסקית בחברה.
פירוט העלויות
- אגרת פרסום שתי ההודעות הנדרשות על פירוק החברה ברשומות היא 248 ש"ח, ועבור פירוק חברת יחיד העלות היא 124 ש"ח.
- עלות האגרה השנתית לרשם החברות היא 1,488 ש"ח עבור כל שנה בה החברה הייתה פעילה. אם מדובר בהליך פירוק מרצון ולא בהליך שחוייב על ידי בית המשפט, ניתן לבטל את התשלום לרשם החברות עד 7 שנים אחורה באמצעות הגשת בקשה מיוחדת, ובלבד שלא נעשתה בחברה כל פעילות עסקית בשנים אלו. כמובן שתדרשו להציג מסמכים המוכיחים זאת ממע"מ וממס הכנסה.
- חשוב לזכור שבמידה והחברה הוכרזה כמפירת חוק, תשלום האגרה השנתית לרשם החברות יחושב עבור כל שנה מאז התשלום האחרון ואף עשויים להיות מוצמדים אליה קנסות בגובה של 7,880ש"ח עבור כל שנה שלא שולמה. באופן עקרוני, פטור מתשלום האגרה השנתית ניתן רק לחברות שנכנסו להליך פירוק מרצון. לעיתים אפשר לבטל את הקנסות או את תשלומי האגרה גם במקרים אחרים, אך נדרש לכך ליווי מקצועי ויש לקחת זאת בחשבון בעת סגירת החברה.
- תשלומים נלווים שעשויים להיות להליך הם הוצאות על שליחויות לרשם החברות וממנו והעברת מסמכים אחרים.
על פניו, ויתור על ליווי מקצועי בהליך הפירוק יכול לחסוך לכם הוצאה נוספת, אך מניסיוננו אנו רואים כי במקרים בהם בעלי המניות ניסו להוביל תהליך פירוק חברה מרצון בכוחות עצמם, הם נאלצו לשלם סכומים גדולים יותר וביצעו טעויות שעלו להם כסף רב, גם אם בוצעו בתום לב.