פירוק חברה מרצון הוא לא רק הליך מומלץ לכל מי שברשותו חברה לא פעילה, אלא גם הכרח כדי למנוע מכם לשלם חובות וקנסות למדינה על אותה החברה. לרוב, החברה מפורקת על ידיה בעליה אך קיים מצב הנקרא פירוק מרצון על ידי נושים; מתי מתקיים מצב זה וכיצד מתבצע ההליך?
כמה מילים על פירוק חברה (רק כדי לעזור לכם להבין)
פירוק חברה הוא שם כללי למצב בו החברה איננה יכולה להתקיים או להחזיר את חובותיה מסיבות שונות, ולכן היא "נאלצת" להתפרק. קיימים מקרים בהם פירוק החברה ייעשה על ידי בית המשפט או בפיקוח בית המשפט, אולם הצד השני של מטבע הפירוק הוא – הפירוק מרצון. פירוק מרצון יכול להתבצע על ידי בעלי המניות בחברה, אולם גם על ידי הנושים שהם למעשה – בעלי החוב (קיימים סוגים שונים של נושים, אולם זה כבר נושא למאמר אחר).
בכל מקרה, פירוק חברה מרצון הינו ההליך המומלץ לעומת פירוק חברה על ידי בית המשפט, שכן הוא איננו מצריך ביקורת או ניהול מצדו.
כיצד מתחיל הליך פירוק חברה מרצון על ידי נושים?
ככלל, כל נושה של החברה יכול להגיש בקשה לבית משפט לשם פירוק החברה. ההיגיון העומד מאחורי הזכות הזו, היא שהנושים הם בעלי האינטרס הגדול ביותר לפירוק החברה (כדי שיוכלו לקבל את הכסף שלהם\לפרוע את החוב) ולכן, הם ידאגו לעשות זאת באופן המיטבי. בהליך זה, הנושים הינם אלה שמחליטים על מפרק החברה (ויש לעשות זאת באופן מסודר ובהתאם לחוק, כפי שנסביר מיד).
לא בבית משפט, אבל עדיין…
למרות שהליך פירוק חברה מרצון ובפרט על די נושים נחשב לקל בהרבה ומסורבל פחות מהליך הנעשה בבית המשפט, חשוב להכיר את התקנות החוקיות לביצוע ההליך ולהקפיד על ביצועם כראוי.
כמה שלבים עיקריים בפירוק החברה מרצון על ידי נושים
- על החברה לזמן אסיפה כללית של בעלי המניות, כשבמקביל או ביום המחרת ליום האסיפה על החברה לזמן גם אסיפת נושים (יש לפרסם הודעה ברשומות ובעיתון המקומי בהתאם למקום פעילותה של החברה לפחות 21 יום לפני מועד אסיפת הנושים). כמו כן, יש לשלוח הזמנות בדואר לנושים.
- במסגרת אסיפה זו יש להציע ולהחליט על זהות מפרק החברה. מפרק החברה יהיה בד"כ זה שהוצע על ידי הנושים, שכן בהליך זה הנושים הם המחליטים. אולם, ניתן לפנות על כך לבית משפט (במקרה של חוסר הסכמה עם בעלי המניות).
- על המפרק לדאוג לפירוק החברה (מטבע הדברים) תוך החזרת החובות לנושים. יש לציין כי גם עובדי החברה נחשבים לנושים ולכן יש להחזיר את החוב גם להם (בהתאם לתביעת חוב שתוגש אליו).
- על מפרק החברה לדאוג לסיום הליך הפירוק על ידי כינוס אסיפה כללית וסופית, הגשת מסמכים שונים לרשם החברות וכו'.
ניתן לבקש במקרים מסוימים פטור מאגרה שנתית לרשם החברות.
כמה מילים לסיכום
כדי לפרק את החברה באופן המהיר והיעיל ביותר, מומלץ לפנות לאיש מקצוע או לחברה מתאימה כדי שתלווה אתכם בתהליך. שימו לב כי השלבים שהזכרנו לעיל הינם בקיצור וכן, רק בעזרת סיוע מקצועי תוכלו ליהנות מכל ההטבות הכללות בפירוק זה, שבראשן פירעון החוב בתקופה הקצרה ביותר.