בין אם מדובר בחברה פעילה ובין אם מדובר בחברה שאינה פעילה, במקרים מסוימים רשם החברות רשאי על פי חוק, להטיל עיצומים כספיים, סנקציות הנוגעות לבעלי החברה וקנסות כספיים על חברה שבעליה לא עמדו בדרישות הכספיות והמנהליות המוטלות על החברה. היות שהמצב מאפיין חברות רבות בישראל, נרצה להסביר כיצד רבים מגיעים למצב הזה, מה משמעות הטלת אותן קנסות או סנקציות על חברות מטעם רשם החברות וכמובן – כיצד ניתן להיחלץ ממצב הביש?
מעשה בחברה שלא שילמה חובות (או לא הגישה דוחות)
באופן כללי, החוק מחייב חברה הרשומה ברשם החברות לעמוד בשני חובות מרכזיים (הנוגעים לרשם החברות, לא כולל חובות לבנקים, מס הכנסה וכו'):
- הגשת דו"ח שנתי (כל עוד החברה לא מוגדרת כתאגיד מדווח)
- תשלום אגרה שנתית (וחובות אגרה שנתית)
כשחברה פרטית, ציבורית או חברת חוץ לא מילאה אחת או יותר מן החובות המוטלות עליה, אותה חברה צפויה להירשם כ"מפרת חוק". יש לציין, כי החובות הללו חלים על כל חברה הרשומה במרשם החברות בלי קשר לפעילות\אי פעילות הכספית של החברה.
מדוע בעלי חברות רבים מוצאים עצמם כבעלי חברות מפרות חוק?
למרות שקיימים בעלי חברות פעילות שאינן משלמים מסיבות מגוונות, במקרים רבים פשוט מדובר בחברות שאינן פעילות כלכלית, אולם בעלי החברות ממאנים לפרק אותן. בכל מקרה, כדי למנוע מצבים של צבירת חובות, חוק החברות מאפשר לרשם החברות (לאחר התראה ואי עמידה בדרישות במועד המתאים מצד בעלי החברה), להטיל סנקציות ועיצומים כספיים כנגד החברה ובעליה, כגון:
- עיצום כספי שיכול להגיע ל-7,880 ₪ בגין כל הפרה
- הטלת מגבלות על פעולות החברה (כמו חוסר יכולת שינוי שם או מטרת החברה)
- אי רישום של מיזוג בין חברות
- הטלת איסור על בעלי שליטה ובעלי המניות בה להקים חברה חדשה (במקרה של הפרות משנת 2009 והלאה).
בקיצור, לא נעים….
אז מה עושים?
קודם כל חשוב להבהיר כי אין קיצורי דרך וכי בד"כ, יהיה על בעלי חברה כזו לפרק אותה, אולם השאלה היא: האם בעלי החברה ישכילו לפרק אותה מרצון או לא? במקרה של פירוק חברה מרצון, יוכלו בעלי החברה להגיש בקשה לביטול חובות אגרה. כמו כן, ניתן לבטל את שאר הסנקציות על ידי פירוק חברה מרצון במקרים רבים (אולם יש לבדוק את נסיבות הסנקציות על כל חברה ספציפית).
ככה פשוט, ככה אפקטיבי
תהליך פירוק חברה מרצון יכול להיות מהיר, קל יחסית ואפקטיבי. אורך התהליך תלוי במאפייני החברה עצמה, אולם אין ספק כי פירוק חברה מרצון הוא הליך קל בהרבה מהאפשרויות החלופיות. אז לסיכום, אם החברה שלכם נמצאת בחובות, עומדת להיות מוכרזת כחברה מפרה, או שהיא פשוט כבר לא פעילה זמן ממושך, נמליץ לכם לשקול את הליך פירוק חברה מרצון ולהימנע מכלל הסיבוכים שהוזכרו למעלה.