על פי החוק, כל חברה חייבת להיות רשומה ברשם החברות. רשם החברות הוא היחידה הארגונית של רשות התאגידים העוסקת ברישום פרטי חברות חדשות, מעקב אחר שיעבודים כנגד חברות, רישום הגדלת ההון הרשום של חברות וכן בהליכי פירוק חברות, בין אם מדובר בהליך של פירוק חברה מרצון או שלא מרצון. לפניכם המדריך המלא והמקוצר לפתיחת חברה ברשם החברות.
שלב 1: בחירת שם
בחירת שם לחברה חייבת להיעשות מול רשם החברות, כיוון שלא ניתן לרשום שתי חברות עם אותו שם. עדיף להכין רשימת שמות אפשריים, ולהעביר את הרשימה לבדיקה מול רשימת החברות הקיימות. לאחר שתדעו מי מהשמות האופציונליים זמינים, תוכלו לבחור את השם שיירשם ברשם החברות כשם החברה.
שלב 2: ניסוח תקנון
לכל חברה חייב להיות תקנון רשמי, שהוא, למעשה, הסכם בין החברה לבין בעלי המניות שלה. בכל תקנון יש 4 סעיפי חובה: שם החברה, מטרות החברה, הגדרות הגבלת האחריות של החברה (האם מדובר בחברה בע"מ או לא) והון המניות הרשום של החברה. את הסעיפים האחרים בתקנון יכולה כל חברה לרשום כראות עיניה, במסגרת מגבלות החוק.
שלב 3: דירקטורים
בכל חברה פרטית יש חובה למנות לפחות דירקטור אחד. קבוצת דירקטורים נקראת דירקטוריון והם אלה המחליטים על מדיניות החברה ומקבלים את ההחלטות הקשורות לפעילות השוטפת של החברה.
שלב 4: רישום ברשם החברות
לאחר שיש לכם את כל הנתונים האמורים לעיל, ניתן לרשום את החברה ברשם החברות, לשלם את האגרות הנדרשות ולהירשם במאגר החברות בישראל. בסך הכל מדובר בפעולה בירוקרטית של הגשת מסמכים לרשם החברות אך תמיד כדאי להיעזר בליווי מקצועי.
במאמר מוסגר נציין שיש כאלה שפונים לליווי מקצועי רק בסוף הדרך, בעת פירוק חברה מרצון, אך חשוב, כדאי ומומלץ לפנות לליווי מקצועי גם בעת הקמת חברה. הליווי המקצועי יזרז את התהליך, יפשט אותו עבורכם, ויחסוך לכם בירוקרטיה רבה.
שלב 5: רשויות המס
לאחר שהחברה קיבלה את אישור רשם החברות ואת מספר הח.פ המשמש לזיהויה, ניתן לפתוח תיקים ברשויות המס השונות. ראשית פותחים תיק במע"מ, לאחר מכן בביטוח לאומי ולבסוף במס הכנסה.
שלב 6: התנהלות שוטפת
לחברה רשומה ישנם כללי התנהלות מול רשם החברות כמו ניהול ספרים מסודר על פעילותה העסקית של החברה, הגשת דו"חות לרשויות ולרשם החברות, תשלום אגרה שנתית לרשם החברות ועוד. אי-עמידה בתנאים אלה עשויה להביא להכרזתה של החברה כחברה מפרת חוק ולהביא לסגירתה בהליך פירוק באמצעות צו מביהמ"ש או בהליך פירוק חברה מרצון. כך או כך, חשוב להקפיד על התנהלות נכונה מול רשם החברות ורשויות המס השונות כדי שהחברה תמשיך להיות פעילה.